Sâmbătă, 2024-04-20, 3:11 PM
Bine ati venit Vizitator | Inregistrare | Login

Vocea moldava

Categoriile sectiunii
Moldova-tur
Moldova-web
Acte
Afaceri
Munca
Studii
Familie
Forma intrarii
Meniul site-ului
“Onoris Legis”
Recomandăm
Cautare
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 112
Prietenii site-ului
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Informatii utile
Centrul de asistenta si consultanta juridica EuroMigration Italia 
REGIMURI FĂRĂ VIZĂ 
AUTENTIFICAREA ACTELOR DE STUDII, ELIBERATE DE CĂTRE INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÎNT DIN REPUBLICA MOLDOVA 
DECLARAŢIE DE VALOARE 
Vinuri moldovenesti 
Visto per l'Italia 
Scoala de limba italiana 
GOA Territory – ultimul trend in materie de distractie 
Admitere 2011 Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 
Camera de comert si industrie moldo-italiana 

Catalog de articole

Principala » Articole » Adrese si informatii uitile din Moldova » Familie

Studiu: Necesitatile specifice ale copiilor si varstnicilor lasati fara ingrijirea membrilor de familie plecati
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie a facut primul studiul calitativ despre copiii si virstinici ramasi fara ingrijirea membrilor de familie, plecati la munca peste hotare.
Acest studiul prezinta impactul migratiei asupra copiilor si virstnicilor ramasi singuri in rezultatul migratiei. Este important pentru cetatenii nostri aflati peste hotare.

Intregul studiu il puteti descarca aici.

Fragmente din studiu:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Lipsa îngrijirii şi afecţiunii părinţilor, plecaţi la munci peste hotare, lasă amprentă asupra modului
de reprezentare şi percepţie a copilului referitor la familie. În cadrul studiului, unii copii reflectă prin
desen familii constituite doar din copii, evidenţiind noile griji ale acestora – munca din gospodărie.





 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
  A fost confirmată o realitate interesantă: acceptarea îngrijitorului de către copil nu se află în funcţie directă de gradul de rudenie al acestuia! Ba chiar din contra, au fost semnalate cazuri în care copilul a rămas cu unul dintre părinţi, dar se simte frustrat: „... el nu mă înţelege, chiar mi-i frică...” şi situaţii în care copilul a rămas cu vecini care nu sunt rude, dar copilul se simte în deplină siguranţă: „tata m-a întrebat înainte ca să plece cu cine vrem să stăm. Şi eu i-am zis cu tanti Jana... Noi suntem vecini aşa apropiaţi... e foarte bine cu dânsa”. Este indiscutabilă importanţa îngrijitorului în susţinerea copilului rămas singur în urma migraţiei, precum şi abilitatea părinţilor de a identifica o astfel de persoană şi de a asigura compatibilizarea ei cu copilul.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Studiu de caz.
Viaţa unui copil cu părinţii plecaţi la muncă peste hotare Bogdan
E un băiat de 13 ani din mediul urban, are ambii părinţi plecaţi peste hotare şi locuieşte acum în familia moşului său. La momentul interviului, tatăl se afla acasă, dar urma să plece din nou. Bogdan este mezinul dintre cei trei copii ai familiei. Îl consideră pe fratele său de 24 ani un al doilea tată, cu care are relaţii destul de apropiate. Cu toate că are responsabilităţi noi,apărute în urma migraţiei părinţilor, copilul le consideră echitabil împărţite cu ceilalţi fraţi. Cele mai importante responsabilităţi casnice se referă la grădinărit. Una dintre probleme este legată de înrăutăţirea reuşitei şcolare, din cauză că copilul nu reuşeşte să însuşească tot materialul predat, iar profesorii nu manifestă receptivitate: „S-a înrăutăţit, pentru că nu înţeleg tot ce spun profesorii. Dacă mai întrebi încă o dată, îţi pune nota 2 şi te dă afară de la lecţii.
Pentru că nu mai este mama ca să vorbească cu profesorii... Când era mămica acasă, mai venea la şcoală şi mai discuta cu ei, dar acum nu”. Plecarea părinţilor nu i-a adus nici un beneficiu, explicând că „nu mă simt omul care eram... Mama nu este… Cu mama este altfel, ea vorbeşte calm totdeauna”. Copilul nu
a reuşit să explice detaliat de ce are nevoie de părinţi, dar percepe această necesitate la nivel de intuiţie: „Să fie lângă mine. Nu ştiu de ce...”.
Categorie: Familie | Adaugat de: Iris (2011-07-14)
Vizualizari: 2791 | Comentarii: 2 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 2
2 Adelaide  
0
Glad you enjoyed watinchg back your show as much as my partner and did watinchg it live. Sitting in forth row and at the end of the row meant the camera was quite often at my shoulder. Look forward to buying this when it comes out.

1 Lucille  
0
Mirela, am postat cum m-am prceiput.Abia astept sa apara cartea ta si sa o cumpere cat mai multi parinti si bunici pentru copilasii si nepotii lor.Un weekend minunat!

Prenume *:
Email *:
Cod *: