Sâmbătă, 2024-04-20, 1:38 AM
Bine ati venit Vizitator | Inregistrare | Login

Vocea moldava

Forma intrarii
Meniul site-ului
“Onoris Legis”
Recomandăm
Cautare
Calendar
«  Decembrie 2011  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 112
Prietenii site-ului
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Informatii utile
Centrul de asistenta si consultanta juridica EuroMigration Italia 
REGIMURI FĂRĂ VIZĂ 
AUTENTIFICAREA ACTELOR DE STUDII, ELIBERATE DE CĂTRE INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÎNT DIN REPUBLICA MOLDOVA 
DECLARAŢIE DE VALOARE 
Vinuri moldovenesti 
Visto per l'Italia 
Scoala de limba italiana 
GOA Territory – ultimul trend in materie de distractie 
Admitere 2011 Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 
Camera de comert si industrie moldo-italiana 
Principala » 2011 » Decembrie » 12 » Adresare catre Diaspora
10:38 PM
Adresare catre Diaspora
Stimati colegi, membri si conducatori ai Asociatiilor Diasporei,

    Va adresam aceste cuvinte, pentru a da startul unei campanii de colectare a semnaturilor, in favoarea introducerii in Republica Moldova a dreptului de vot prin procura si/sau prin corespondenta. Va atragem atentia asupra faptului ca astfel de modificari vor fi benefice pentru intreaga comunitate a cetatenilor moldoveni emigrati, indiferent de optiunile lor politice. 
   
    Diaspora, adica noi, cetatenii emigrati, contribuim in mod esential, prin intermediul remitentelor, la supravietuirea economiei Republicii Moldova. In acelasi timp, anume cetatenilor emigrati li se asigura astazi cel mai putin posibilitatea de a-si exercita dreptul de vot, care este garantat de Constitutia tarii noastre (Art. 38). Republica Moldova are un numar mic de Ambasade si Consulate in strainatate, ceea ce face dificila exercitarea dreptului de vot in conditiile in care numarul votantilor la fiecare birou electoral nu poate depasi 3000. Exista tari in care sunt stabilite importante comunitati de cetateni moldoveni, dar unde nu exista Ambasada. Exista tari in care comunitatile de moldoveni sunt foarte dispersate, si distantele pina la Ambasada sau Consulat sunt foarte mari, ceea ce face imposibila participarea cetatenilor la vot.

    La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 am vazut cu totii ca instituirea unor birouri de vot suplimentare este un lucru bun, dar insuficient. Concluzia este una: avem nevoie de un nou mecanism, care ar permite participarea la vot a unui numar cit mai mare de cetateni emigrati. O solutie ar fi votul prin procura sau prin corespondenta. Acest tip de participare la scrutin functioneaza deja sau este in curs de implementare in mai multe tari europene. Deci, este posibil. Sa cerem acelasi lucru si de la autoritatile statului nostru. Prin volumul contributiei sale in economia tarii, Diaspora a meritat pe deplin acest lucru.

    Un grup de asociatii de la Paris, impreuna cu redactia Gazetei Basarabiei initiaza campania de colectare a semnaturilor in favoarea modificarii Codului Electoral al Republicii Moldova, care sa permita votul prin procura si prin corespondenta. Va indemnam sa imprimati si sa semnati Cererea pe care o veti gasi anexata la acest mesaj, si sa va adresati concetatenilor Republicii Moldova din anturajul Dvs, sa se alature si ei acestei campanii. Va rugam sa expediati semnaturile colectate in versiunea scanata la adresa de email: dorindusciac@yahoo.com sau la redactia "Gazeta Basarabiei", la adresa : gazetabasarabiei@gmail.com

    Va multumim pentru participare si pentru implicare. Doar impreuna vom reusi!
 
Dorin Dusciac
Paris, Franta

Redactia "Gazeta Basarabiei"
Bologna, Italia

foto: Tatiana Nogailic
Vizualizari: 893 | Adaugat de: Iris | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: