Sâmbătă, 2024-04-20, 12:51 PM
Bine ati venit Vizitator | Inregistrare | Login

Vocea moldava

Forma intrarii
Meniul site-ului
“Onoris Legis”
Recomandăm
Cautare
Calendar
«  Februarie 2011  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 112
Prietenii site-ului
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Informatii utile
Centrul de asistenta si consultanta juridica EuroMigration Italia 
REGIMURI FĂRĂ VIZĂ 
AUTENTIFICAREA ACTELOR DE STUDII, ELIBERATE DE CĂTRE INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÎNT DIN REPUBLICA MOLDOVA 
DECLARAŢIE DE VALOARE 
Vinuri moldovenesti 
Visto per l'Italia 
Scoala de limba italiana 
GOA Territory – ultimul trend in materie de distractie 
Admitere 2011 Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 
Camera de comert si industrie moldo-italiana 
Principala » 2011 » Februarie » 9 » Demers in privinta tarifelor Moldtelecom
9:30 PM
Demers in privinta tarifelor Moldtelecom

   Domnului Marian Lupu,

   Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova,

   Preşedinte interimar al Republicii Moldova

   Domnului Vlad Filat,

   Prim-Ministru al Republicii Moldova

   Domnului Valeriu Lazăr,

   Viceprim-ministru, Ministru al Economiei al Republicii Moldova

   Domnului Iurie Leancă,

   Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe

   şi al Integrării Europene al Republicii Moldova

   Doamnei Valentina Buliga,

   Ministru al Muncii, al Protecţiei Sociale şi al Familiei al Republicii Moldova

   Domnului Alexandru Tănase,

   Ministru al Justiţiei al Republicii Moldova

   Domnului Valeriu Zubco,

   Procuror General al Republicii Moldova

   Domnului Viorel Chetraru,

   Director al  Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice

   şi Corupţiei al Republicii Moldova

   Domnului Vitalie Iurcu,

   Director General al Companiei „Moldtelecom” S.A.

 

 

7 februarie 2011

 

D E M E R S

 

Noi, reprezentanţii Diasporei, cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi cu traiul în afara ţării, ne exprimăm prin prezentul Demers profunda îngrijorare în legătură cu modificările recent anunţate ale tarifelor practicate de către compania de stat „Moldtelecom” S.A. Conducerea companiei a anunţat, la sfîrşitul lunii ianuarie 2011, că efectuarea acestor modificări se va produce începînd cu data de 1 martie 2011, ca urmare a unei „solicitări parvenite din partea reprezentanţilor Diasporei”, difuzate de către presa din Republica Moldova la mijlocul lunii ianuarie. „Solicitarea” invocată de către compania „Moldtelecom” S.A. nu face referinţă la nici o Asociaţie, Comunitate sau Grup de Iniţiativă concrete ale Diasporei, semnatarii ei fiind desemnaţi prin sintagma generală „Reprezentanţii comunităţii cetăţenilor R. Moldova din...” (sunt menţionate 11 ţări). Modificările anunţate ale tarifelor „Moldtelecom” S.A. sunt axate pe reducerea preţurilor la convorbirile telefonice internaţionale, dar, fapt îngrijorător, şi pe cel puţin dublarea concomitentă a preţurilor la convorbirile telefonice interne. 

Cercetările prealabile pe care noi le-am efectuat prin contactarea directă a Asociaţiilor, Comunităţilor şi Grupurilor de Iniţiativă ale moldovenilor stabiliţi în afara Republicii Moldova, ne-au demonstrat faptul că nu se reuşeşte identificarea vreunui grup de cetăţeni care ar fi semnat „solicitarea” menţionată mai sus. Nici în cele 11 ţări care figurează în „solicitare”, dar nici în vreo altă ţara, nu am reuşit să stabilim existenţa vreunei organizaţii care ar fi iniţiat sau semnat documentul sus-numit. Ţinem să subliniem că investigaţia noastră a înglobat atît organizaţiile participante la Congresul IV al Diasporei (Chişinău, 12-14 octombrie 2010), cît şi toate celelalte structuri identificabile, care nu au fost reprezentate la acest Congres. În consecinţă, ne vedem obligaţi să considerăm că aşa-zisa „solicitare” este de fapt un fals, singura menire a căruia este de a justifica majorarea esenţială a tarifelor la convorbirile telefonice interne pentru abonaţii „Moldtelecom”. Reducerea preţurilor la convorbirile internaţionale este un paravan pe care conducerea „Moldtelecom” îl utilizează pentru acoperirea scumpirii preţurilor la convorbirile interne, iar „solicitarea din partea Diasporei” este pretextul necesar pentru anunţarea acestor măsuri, şi prezentarea lor sub forma unei acţiuni „binevoitoare”, ba chiar „filantropice”. În contextul discuţiilor din ultimii ani, referitor la o eventuală privatizare a companiei „Moldtelecom” S.A., considerăm că majorarea tarifelor la convorbirile interne se explică prin intenţia de a provoca, într-un viitor previzibil, falimentul companiei, lucru care ar putea fi foarte convenabil pentru anumite grupări de interese care rîvnesc achiziţionarea „Moldtelecom” S.A. la preţ foarte redus. În plus, considerăm că în contextul valului de scumpiri provocat de creşterea preţurilor la resursele energetice, majorarea preţurilor la convorbirile telefonice interne va lovi foarte dur păturile cele mai vulnerabile ale populaţiei Republicii Moldova, ceea ce este absolut inacceptabil.

Noi, reprezentanţii Diasporei, suntem convinşi de faptul că utilizarea de către o instituţie de stat a unui document fals în scopul modificării tarifelor este un gest profund imoral, lipsit de orice respect elementar faţă de societate, şi demn de a atrage atenţia justiţiei, pentru o calificare penală corespunzătoare.

Avînd în vedere cele expuse mai sus, cerem să dispuneţi, prin toate mijloacele care vă stau la dispoziţie în virtutea înaltei funcţii pe care o deţineţi în conducerea de vîrf a Republicii Moldova :

 

1.      Anularea deciziei companiei „Moldtelecom” S.A. cu privire la majorarea tarifelor la convorbirile telefonice interne,  începînd cu 1 martie 2011.

2.      Păstrarea reducerilor tarifelor la convorbirile telefonice internaţional, anunţate deja

de către compania „Moldtelecom” S.A.

3.      Efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul companiei „Moldtelecom” S.A., în privinţa falsei „solicitări din partea reprezentanţilor Diasporei”, şi pedepsirea persoanelor responsabile de acest act, în conformitate cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova.

4.      Efectuarea unui audit al companiei „Moldtelecom” S.A. pentru anul 2010, pentru a

evalua proporţia scăderii veniturilor companiei în urma reducerii tarifelor la convorbirile telefonice internaţional, în comparaţie cu creşterea veniturilor în urma majorării tarifelor la convorbirile telefonice interne. Prezentarea publică a rezultatelor acestui audit.

5.      Publicarea salariilor încasate pe parcursul anului 2010 de către persoanele aflate la conducerea companiei „Moldtelecom” S.A. şi corelarea acestor salarii cu veniturile medii ale persoanelor angajate în cîmpul muncii în Republica Moldova.

 

Reprezentanţii Diasporei au sprijinit şi vor sprijini şi în continuare eforturile depuse de către conducerea de vîrf a Republicii Moldova în vederea unei cît mai grabnice integrări a ţării noastre în spaţiul valorilor şi libertăţilor europene. Acţiunile abuzive, de tipul celor descrise mai sus, nu se înscriu în nici un fel în registrul progreselor pe care ţara noastră trebuie să le înregistreze pînă la accederea în spaţiul european. Diaspora refuză categoric să servească drept acoperire pentru intenţiile răuvoitoare ale unor demnitari din conducerea instituţiilor de stat.

 

În numele Asociaţiilor, Comunităţilor şi Grupurilor de Iniţiativă ale cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate, semnează:


                              ????????????????????????????????????????????????

 

 

Acest demers a provocat diverse reactii:


Stimati reprezentanti ai Diasporei,


Sunt Dorin Dusciac, locuiesc la Paris, si am participat impreuna cu cei mai multi dintre Dvs la Congresul IV al Diasporei care a avut loc la Chisinau in octombrie 2010. Imi permit sa utilizez adresele de e-mail care au fost colectate cu ocazia acestui eveniment, deoarece vreau sa pun in discutie un subiect de interes general, care vizeaza direct Diaspora, adica pe noi.

Dupa cite ati observat din Subiectul acestui mesaj, este vorba despre recenta modificare a tarifelor Moldtelecom. Va rog sa cititi documentul atasat, care contine 2 articole publicate in presa din Republica Moldova (sursa articolelor: www.jurnal.md), care dateaza cu 19 si, respectiv, 29 ianuarie 2011. Asadar, ca sa fac un scurt rezumat: pe la mijlocul lunii ianuarie, presa de la Chisinau difuzeaza o "solicitare a Diasporei moldovenesti" catre Moldtelecom, referitor la micsorarea tarifelor la convorbirile telefonice internationale. Intentia este una foarte nobila si frumoasa. Insa ceea ce a urmat m-a pus serios pe ginduri. Nu au trecut nici 2 saptamini, ca, intr-un mod inedit si absolut miraculos, reprezentantii conducerii Moldtelecom organizeaza la Chisinau o conferinta de presa, la care anunta ca... au dat curs solicitarii reprezentantilor Diasporei, si tarifele  la convorbirile telefonice internationale vor fi reduse de 2-3 ori! Este, cred, pentru prima data in istoria Republicii Moldova, cind o institutie de stat reactioneaza atit de prompt si satisface in proportie de 100% cererea parvenita de la un grup de ONG-uri. Este cu atit mai surprinzator acest fapt, cu cit este vorba de o cerere care vizeaza subiectul cel mai spinos din toate - tarifele practicate de catre aceasta institutie de stat. In finalul conferintei de presa, cu jumatate de gura, participantii la aceasta anunta si despre o majorare concomitenta incepind cu 1 martie 2011 a tarifelor la convorbirile interne. O analiza rapida a documentului atasat va va convinge ca pentru pachetul "Standard" (cel mai utilizat de catre cetatenii Republicii Moldova), este vorba de cel putin DUBLAREA tarifului. La preturile vechi, pachetul costa 24 de lei pe luna si  include 300 de minute de convorbire. La pretul nou, pachetul costa 30 de lei pe luna, dar are ZERO minute incluse. 300 de minute cu cel putin 6 bani pe minut - face 18 lei pentru cele 300 de minute care inainte erau incluse in pachet. In asa fel, daca abonatul vorbeste doar la orele de convorbiri ieftine, atunci va plati 48 de lei pentru ceea ce inainte costa 24 de lei. Daca vorbeste la orele de convorbiri scumpe, atunci abonatul va plati 12 bani pe minut, adica in total 66 de lei in loc de 24. Deasemenea, pachetul Econom (6 lei cu 200 de minute incluse) este inlocuit cu pachetul Social (15 lei cu 200 de minute incluse). Iarasi, este vorba de o crestere - de data asta de 2,5 ori - a tarifului.

Va amintesc, ca elementul care a declansat aceste modificari ale tarifelor a fost "solicitarea" din partea Diasporei. Dupa parerea mea, asistam cu totii la o vasta si nerusinata operatiune de frauda mediatica, prin care Moldtelecom incearca sa machieze dublarea tarifelor la convorbirile telefonice interne printr-o scadere a preturilor la convorbirile externe. Intrebarea mea este: care este la momentul de fata proportia (in capital incasat) a scaderii preturilor la convorbirile internationale, fata de veniturile suplimentare pe care Moldtelecom le va incasa prin dublarea tarifelor la convorbirile interne? Nu stiu care este situatia voastra, dar eu personal, timp de 11 ani si jumatate de cind sunt stabilit in  Franta, am fost apelat de acasa de vreo 8 ori in total! De obicei, telefonez eu acasa. Sunt convins ca la fel faceti si voi: la urma urmei, este logic ca persoana care este plecata la munca peste hotare si care este stabilit intr-o tara in care are un venit mai bun - anume aceasta persoana sa telefoneze acasa, si nu invers.

Va rog sa atrageti atentia la forma "solicitarii": la sfirsitul acesteia,  nu apare decit mentiunea "Reprezentantii cetatenilor R. Moldova din  Canada, SUA, Italia, etc....". Adica nici un nume concret de asociatie, de persoana,  etc. Este un argument in plus in favoarea tezei ca asistam cu totii la o manipulare nerusinata, care se face din numele nostru, si care are drept scop sa prezinte o stare de fapt (dublarea tarifelor interne Moldotelecom) drept o consecinta a unei "solicitari" din partea Diasporei. Dupa o scurta si rapida verificare, s-a constatat ca de exemplu in Italia (tara unde locuieste cea mai mare parte a emigrantilor moldoveni din Occident) nu se reuseste identificarea a nici unei Asociatii care ar fi semnat respectiva solicitare.

Avind in vedere toate cele spuse mai sus, cred ca e cazul sa luam atitudine. Vreau sa fiu inteles corect: sunt de acord ca tarifele internationale sa se ieftineasca, si salut acest lucru. Dar nu voi accepta niciodata ca acest lucru sa se faca din contul concetatenilor ramasi acasa, care din 1 martie vor plati cel putin dublu. Avind in vedere legea proportiilor la care m-am referit mai sus, cred ca Moldtelecom renunta la o suma simbolica (incasate din convorbiri internationale la preturile actuale), dar obtine venituri suplimentare foarte grase de pe urma majorarii tarifelor interne. Nu sunt de acord ca acest lucru sa se faca prin invocarea unei "solicitari" aparent false, adica a unei piese montate. Falsul si uzul de fals are calificare penala, chiar si in Republica Moldova, si persoanele care isi permit astfel de lucruri trebuie sa fie trase la raspundere.

Pentru inceput, va rog sa va interesati, in fiecare din tarile unde activati Dvs, daca puteti gasi Asociatii ale moldovenilor, care ar fi semnat o astfel de solicitare. Testul cu Italia a demonstrat deja ca cel putin partial documentul este un fals. Este bine ca inainte de a porni actiuni concrete, sa fim absolut siguri ca este vorba de un fals in integralitatea sa. Intre timp, eu ma voi ocupa de intocmirea unui Demers pe care il vom prezenta la toate institutiile de resort (Moldtelecom, Ministerul Economiei, Ministerul Justititei, Procuratura Generala, CCCEC, etc.) si prin care vom cere in primul rind examinarea unui caz evident de fals si uz de fals de catre conducerea Moldtelecom, dar si revenirea la tarifele vechi pe intern, cu pastrarea tarifelor reduse la convorbirile internationale. In baza acestui Demers, vom initia si o vasta campanie mediatica, fiindca acest subiect va interesa foarte multa lume la Chisinau. In anul in care se implinesc 20 de ani de independenta, nu mai este posibil sa toleram asemenea modalitati de actiune pe care le pun in practica mogulii din fruntea institutiilor de stat din Republica Moldova.

Va rog deci, in primul pe cei originari din tarile citate in "solicitare" (Canada, SUA, Israel, Italia - deja verificat, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Spania, Cehia, Rusia si Ucraina) sa va interesati, daca in tara Dvs au existat asociatii semnatare ale documentului. Daca locuiti in alte tari dar aveti cunostinte in tarile citate mai sus, va rog de asemenea sa va interesati. Vom face totalurile in 3-4 zile, si vom trage alarma. Intre timp, voi reveni cu un proiect al Demersului. In acelasi timp, va rog sa nu initiati in mod individual vreo actiune in acest sens, pina nu avem rezultatul cercetarilor in tarile citate mai sus. Un Demers formulat si semnat de catre un numar impunator de Asociatii ale Diasporei va avea un efect mult mai mare, iar succesul operatiunii noastre depinde in cea mai mare masura de o buna coordonare intre noi.

Va multumesc pentru atentia acordata acestui mesaj, si va doresc o zi cit mai buna si in continuare.
Dorin Dusciac
Paris, Franta
Vizualizari: 1086 | Adaugat de: Iris | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: