Marţi, 2024-11-26, 5:36 PM
Bine ati venit Vizitator | Inregistrare | Login

Vocea moldava

Forma intrarii
Meniul site-ului
“Onoris Legis”
Recomandăm
Cautare
Calendar
«  Februarie 2011  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 112
Prietenii site-ului
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Informatii utile
Centrul de asistenta si consultanta juridica EuroMigration Italia 
REGIMURI FĂRĂ VIZĂ 
AUTENTIFICAREA ACTELOR DE STUDII, ELIBERATE DE CĂTRE INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÎNT DIN REPUBLICA MOLDOVA 
DECLARAŢIE DE VALOARE 
Vinuri moldovenesti 
Visto per l'Italia 
Scoala de limba italiana 
GOA Territory – ultimul trend in materie de distractie 
Admitere 2011 Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 
Camera de comert si industrie moldo-italiana 
Principala » 2011 » Februarie » 13 » Intalnirea cu Filat de la Bruxelles
10:59 PM
Intalnirea cu Filat de la Bruxelles

Asa si nu am inteles cine a organizat intalnirea care a avut loc joi, 10 februarie, a cui a fost initiativa, a diasporei, a ambasadei sau a lui Filat. Daca a lui Filat, atunci e semn ca incep alegeri anticipate. Sala din ambasada Moldovei in Belgia este una mica , dar tot nu am inteles principiul pe care au fost invitati cei din diaspora, pe linie de partid, sau de loialitate fata partide sau partide. Erau nu mai mult de 30 de conationali, aranjati in trei randuri pe scaune intr-o sala a amabasadei. In spatele lor in picioare toti angajatii ambasadei si misiunii RM pe langa UE. Toti din ambasada cu mutrele acre si incremenite, de-o importanta galactica , ii priveau dispretuitor pe cei din sala.
Paza personala , de la UE, caci a fost vizita oficiala, si Filat avea escorta, era  tipica europeana, zambitoare, raspundeau la intrebari, in comparatie cu cei din ambasada si misiune. Totdeauna spuneam ca cei care au fost membri de partid, in special comunist, sunt rancai ( maculi cu un testicul, special operati pentru a fi mai agresivi).  La Ministerul de externe trebuie sa aiba o clinica speciala ca cei care sa lucreze in misiuni si ambasade sa fie vaccinati si operati impotriva comportamentului civilizat, sa nu zambeasca, sa fie nemultumit, sa fie ultraseriosi etc.
Un fel de separare in clase, plebea, cei din sala, si patricienii, cei din ambasada.

Monologul lui Filat, cum si era de asteptat, a fost unul foarte si foarte optimist, dar comparativ cu un an  in urma, mai putina incredere in cele spuse, asa mai mult propaganda ( precum casele din lunca Prutului, promisiune ca pana la alegeri, apoi ca pana la Revelion, acum promisiuni ca pana la Paste, probabil pastele calului), un fel de bum-bum-bum-bum. Era si normal, functionarul care va spune adevarul va pleca rapid din functie. Doar ni s-a promis si comunism, si program alimentar, si apartamente si in general viitor luminos. Dupa o ora de monolog s-a ajuns si la discutie premier-cetateni (alegatori-dupa Filat,  plebei-dupa ambasada). Multi s-au asteptat la o discutie serioasa, despre noi, despre R.Moldova, cine suntem noi, unde mergem, cum mergem, dar multi au si probleme personale nerezolvate de zeci de ani, probleme simple, care se rezolva rapid si eficient ( la dorinta guvernarii).
Fiecare cu problema lui. Unii au spus despre problemele pe care le au cu banii pe care i-au investit in constructia apartamentelot in Chisinau si astazi nu au nici apartamente nici bani. Altii ca avocatii costa nu mai putin de 500 de euro. De parca asta-i problema premierului. Au fost intrebari de la cei care sunt in functii cheie la institutiile europene, la companii transnationale, un tanar care s-a prezentat Ciubuc (asa si n-am inteles daca este ruda cu ex-premierul Ciubuc) are o functie inalta in operatorul national de comunicatii "Belgacom” din Belgia,  a propus premierului sa angajeze la companiile de stat din Moldova pe cei care au o experienta in Occident.
Aici si s-a produs confuzia. Filat spune ca problema majora sunt cadrele, nu sunt in Moldova specialisti buni (iata Molojen la "Registru” este un exemplu de specialist clasic din Moldova, nu vorbeste romana, engleza o vorbeste, pe site-ul oficial al IS "Registru” limba vorbita este cea moldoveneasca, bani platiti cu miile pentru perfectarea pasapoartelor, cozi interminabile la sectiile de pasapoarte, coruptie etc).
Filat l-a prezentat pe Fruntasu, vanatorul de creieri pentru functiile in guvern.
Propunerea a fost explicita, dar refuzata diplomatic, ceva de felul ca se poate , dar nu se poate fiindca nu putem sa va oferim acelasi salariu. Asa-i politica la Moldova.

La intrebarea despre pretul la gaz, putin c-am enervat, Filat a spus clar ca cu Rusia putem discuta orice, despre colonizarea planetei Marte, despre neproliferarea armelor nucleare pe Luna, dar nu pretul la gaz, asta este tabu pentru Moldova la tratative. Pretul este unul, stabilit de Gazprom si basta. Asta nu se discuta si Doamne fereste sa se negocieze. Joi seara la bursa de la Rotterdam gazul se vindea pentru UE cu 120 $ mia de metri cubi, iar pentru august 2013 erau semnate contracte cu pretul de 150 $ mia de metri cubi.
Filat nu credea ca Europa plateste atat, dar Leanca a confirmat faptul. Calculati cat plateste acum consumatorul in R.Moldova si cat va costa gazul. Halal de asa Guvern sa nu poata negocia. S-a spus si ca MoldTelecom-ul va fi privatizat, (in Belgia "Belgacom” este intreprindere de stat si are active de cateva miliarde), dar nu s-a spus la ce pret se va vinde, anterior o firma off-shore propunea tocmai 10 mln. $, ia alta din Moscova 16 mln.$. Buna afacere.

S-a vorbit despre Ministerul de Interne, despre reforma de acolo ca o conditie a UE pentru eliminarea vizelor. Ce fel de reforma la MAI, cu care program de reforma, nimeni nu cunoaste nimic.

S-a spus ca putini sunt care cunosc despre existenta R.Moldova chiar si in institutiile europene, s-au propus ,din partea diasporei, actiuni concrete de promovare a R.Moldova, atat in Eropa, cat si in toata lumea.

Intrebarile de baza ramaneau totusi cele legate de politica de cadre a noii conduceri, cine vor fi cei care vor conduce, alegerea Presedintelui interesa putin, se va ajunge la instutionalizarea clientelismului si a licheismului, sau totusi va fi o conducere democrata, pentru popor.

La intrebarea despre misiunea Moldovei la UE ( intrebare iarasi despre cadre), putin personal, fara experienta, Leanca a raspuns ca bugetul a fost micsorat cu 17% comparativ cu 2010 si ca totul va ramane pe vechi, pe alocuri si mai rau. Daca ambasada din Moscova are zeci de angajat platiti, iar misiunea 5 sau 6 , automat apare sensatia ca strategica pentru Moldova este directia Moscova si nicidecum Europa. Plus cine sunt sefii misiunii, azi este Daniela Cujba, o necunoscuta , majoritatea tarilor sunt reprezentate de fosti ministri de externe, de specialisti in tratative, in diplomatie. A avut si Moldova un asa "specialist” la conducerea misiunii, generalul KGB Tudor Botnaru. Iata "real politik” in actiune.

Despre Transnistria s-a spus clar, Guvernul nu poate face nimic pentru Vardanian si Cazacu, nici diplomatia "de fotbal” nu poate ajuta, pur si simplu neputinciosi si impotenti.

Despre justitie s-a spus clar ca prin schimbarea unor judecatori ramane sistemul corupt, bazat pe niste principii de tip mafiot.

Filat spunea si despre schimbarea mentalitatii, sala dadea din cap ca este corect si peste cateva minute sala se revolta cand  apareau intrebari "nedorite” sau "provocatoare”. Majoritatea nu pot intelege ca Guvernul, personal Filat, este in serviciul poporului si nu invers.  Frica fata de "nacialnik” ii facea sa fie smeriti si linistiti, ei erau ca ministri la sedinta de Guvern, normal trebuia sa fie cu totul altceva.

Impresia generala a fost una, va fi si mai rau si mai urat, schimbari nu vor fi, cumatrii si nanasii raman in functii, cei destepti sa-si caute de treaba in strainatate, lichelile raman indiferent de culoare politica. Gazul va fi mai scump, viata mai ieftina, regimul de vize se va liberaliza  in "viitorul apropiat”, drumuri vor fi putine, castele mai multe.

Multumesc personal celor care au organizat intalnirea si in special,

Multumiri ambasadorului R.Moldova in Regatul Belgiei, Mihai Gribincea , unul dintre putinii functionari din strainatate cu comportament si inteligenta europeana.

Valeriu Manea, cetatean al R.Moldova si a Regatului Belgiei

sursa

Vizualizari: 870 | Adaugat de: Iris | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: